Nog

dagen tot de start van Tour de France Femmes in Valkenburg

Dikke banden Races + Ready2Race junior

Inmiddels zijn ze door heel Nederland bekend: de Dikke Banden Races. Deze laagdrempelige wedstrijdjes voor kinderen van 2 tot 12 jaar zonder ervaring in de wielersport zijn al jaren een leuke toevoeging aan verschillende wielerevenementen, sportdagen of buurtsport. Op hun eigen (stads)fiets kunnen kinderen een aantal rondjes rijden op een afgezet parcours. Jaarlijks worden er door heel het land verschillende Dikke Banden Races georganiseerd.Tijdens een Dikke Banden Race kunnen kinderen op een laagdrempelige en leuke manier kennis maken met de wielersport.

Sinds 2021 heeft het huidige Team Visma – Lease a Bike (TVL) met hun TVL-Academy de coördinatie van alle dikke banden races in Nederland overgenomen. Dat wil zeggen dat een organisator van een DBR wordt gefaciliteerd in helmen, T-shirts voor alle deelnemers, een medaille voor alle deelnemers, afzetlint en spandoeken. In het thema van Tour de France Femmes zoeken we de samenwerking met TJV en de regio coördinatoren van Limburg en Zuid-Holland waarbij het streven is de dikke banden races in de regio waar de Tour in augustus voorbij komt te koppelen. Exacte uitwerking wat dit betekent zal nader besproken worden, maar het dragen van een geel shirt i.p.v. een wit ligt voor de hand. In aanloop naar de zomervakantie kan in combinatie met de buurtsportcoaches in de Zuid-Limburgse gemeenten gekeken worden of een plaatselijke dikke banden race georganiseerd kan worden in dorpskernen en steden. De Finale kan dan plaatsvinden op 14 augustus in Valkenburg tijdens de start van de TDFF.

Naast de dikke banden races zijn er ook schoolprojecten van de TJV-academy die worden aangeboden in groep 7 & 8 van het basisonderwijs en middelbaar onderwijs; deze zijn te vinden onder Ready2Race junior. Met de organisatie van schoolclinics proberen we de relatie tussen een school en de lokale wielervereniging of evenement op een duurzame wijze te versterken en maakt jeugd kennis met de wielersport. De clinics vinden plaats tijdens schooltijd op een daarvoor geschikte locatie nabij de school. In overleg met de sectie lichamelijke opvoeding, de vakdocent of de buurtsportcoach komen de klassen naar het wielerparcours. Er zijn professionele instructeurs aanwezig die de leerlingen begeleiden.

Activiteiten

Dikke banden race Volta Limburg Classic Eijsden.
Dikke banden race RSM Profronde Maastricht
Dikke banden race Limburgs Mooiste Heerlen.
Dikke banden race Eurode Omloop Kerkrade

Taakstellende doelstelling

Verspreid over Limburg moeten er meer dikke banden races komen en meer wielerprojecten op scholen. Scholen worden betrokken om een gymles in te (laten) richten met fietsactiviteiten. Doelstelling voor dit project is 7 basisscholen; totaal 350 kinderen. Wat betreft de dikke banden races gaan we er van uit dat er 10 dikke banden races komen/zijn in Limburg met als finale de dikke banden race voor de tourstart in Valkenburg. Elke dikke banden race heeft als doelstelling 50 kinderen: totaal 500 kinderen.

Doelstelling

Meer kinderen kennis laten maken met de wielersport.
Bekendheid bij de jeugd voor de tourstart in augustus.
Gezondheid en bewegen bevorderen.

Andere projecten

Lente Spelen

Projecten gezonde voeding inclusief fietsclinics voor verschillende doelgroepen

Kids van de Koers