Nog

dagen tot de start van Tour de France Femmes in Valkenburg

Helmenpromotie Hersenstrijdfonds

Fietsen is goed voor lichaam en geest! Het is goed als mensen op elke leeftijd kunnen (blijven) fietsen. Belangrijk is wel om veilig te fietsen want een ongeluk zit in een klein hoekje. Onze hersenen zijn heel kwetsbaar bij een plotse, harde val; wees verstandig en zet altijd een helm op als je gaat fietsen.

Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen 10 jaar fors gestegen, namelijk met 40% in de periode 2013-2022. De meest recente cijfers laten zien dat in 2022 in Nederland 88.800 fietsers op de Spoedeisende Hulp belandden. Hiervan hadden 57.000 fietsslachtoffers ernstig letsel. Ruim een kwart van hen, meer dan 15.000 fietsers, liep tijdens het ongeval hersenletsel op. En dat terwijl onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt en de kans op hoofdletsel wordt zelfs 62% lager.

Dag van de Fietshelm
10 april 2024 is de derde nationale Dag van de Fietshelm. Wij zullen aansluiten bij de landelijke campagnes om het dragen van een fietshelm te promoten. De samenwerking met Hersenstrijdfonds zal hierbij worden gezocht om vorm te geven aan sportactiviteiten die bijdragen binnen verschillende fietshelmprojecten. Er zullen presentaties en clinics gegeven worden op de basisscholen in de gemeente Valkenburg en andere plekken binnen de gemeente en regio die hiervoor in aanmerking komen. Deze presentaties zullen gegeven worden door een neurochirurg van het Hersenstrijd fonds die de consequenties van het niet dragen van een helm onder de aandacht zal brengen. We zullen er zorg voor dragen dat verschillende doelgroepen van jeugd tot senioren de kans krijgen om de presentatie bij te wonen.

Tijdens de bovenstaande clinics kiezen we er voor om gezonde voeding te koppelen en het platform dat ontstaat te gebruiken om hier iets mee te doen. We zullen alle deelnemers een gezonde snack aanbieden en als promotie voor deelname fruit gebruiken.

Activiteiten

10 april 2024
Nationale Dag van de Fietshelm

Taakstellende doelstelling

Limburg zet je fietshelm op! Ouder en kind campagne

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en het aantal fietsongelukken waarbij hoofd-hersenletsel wordt opgelopen door kinderen ligt op maar liefst 4.000 per jaar en stijgt nog steeds! Draag je een fietshelm dan is het risico op hersenletsel kleiner. Daarom gaat het Hersenstrijdfonds, ondersteund door de Provincie Limburg, een campagne uitvoeren om het dragen van een fietshelm bij ouders én kinderen te promoten.

Bekijk meer op: https://limburgfietshelm.nl/ 

Doelstelling

Bewustwording van de noodzaak voor het dragen van een fietshelm.
Hersenletsel na een val met de fiets terugdringen.
Drempel om een fietshelm aan te schaffen verlagen.

Andere projecten

Lente Spelen

Projecten gezonde voeding inclusief fietsclinics voor verschillende doelgroepen

Kids van de Koers